TREBALL PER FILOSOFIA I CIUTADANIA


1.- Per què la filosofia segons Michel Onfrayno ha nascut a Grècia, ni durant el segle VII a.c , ni pels pensadors presocràtics ?

a) busqueu informació dins la contrahistòria vers la història oficial ortodoxa i clàssica de la filosofia. Model reproductiu.

b) Elaboreu una proposta segons informació trobada.

UNA ALTRA VIA FILOSÒFICA : REFLEXIONS ENTORN DEL QUE DIEM I ESCOLTEM

Bé si busqueu en possibles orígens el primer que cal pensar ho trobem des del lloc que estem situats: som occidentals, som europeus , som espanyols, som catalans. Aleshores ens podem preguntar si des del lloc on estem establim d'inici una condicionalitat o una determinació real o dominant. O sigui l'origen l'establim nosaltres per una historiografia dominant o bé hi ha altres orígens en paral·lel també possibles ? Si fossim armenis, asiàtics, orientals, diríem el mateix ? En el fons de la qüestió cal adonar-se que hi ha una mirada condicionada i condicionadora per no dir manipulada i manipuladora o bé sent menys radicals distorsionada o distorsionadora. Per exemple que ens senyala un autor com Friederich Nietzschesobre l'origen de la filosofia ? Aquest filòsof nascut al segle XIX ens expressa mot bé que hi ha una relació de dominació identificada amb el model grec que s'imposa amb Sòcrates i Plató que ofereix una visió apolínia de l'existència. Apolínia significaria dominada per una idea d'ordre, de canon, de regla, de sistematització, de paràmetres, de models, de bellesa... Seguint aquesta idea Michel Foucault ens indica una idea semblant. No hauria de ser casualitat sinó més bé causalitat el fet que silemciem alguns autors i destaquem uns altres en el camp del saber i més concretament en el de les ciències humanes i socials. Aquesta intencionalitat efectivament es configura per una voluntat d'alliçonar , de adoctrinar des de la mirada de qui posseeix en aquests i aquells moments una determinada relació entre lectors i editors, entre escriptors i lectors.Ja doncs podem començar a veure que les relacions que establim dins l'àmbit social entre subjectes o individuos no són fàcils, innocents ni neutres. El fet que establim un origen en un lloc, una data i uns autors no representa una fita i una troballa producte de la bona fe dels legos pensants sinó de tot el contrari. Qui escull, qui tria , qui classifica, qui ordena, qui edita, qui fa llegir, qui dona objectius en el fons està condicionant, determinant, oferint a tothom una mirada concreta de summisió i de dominació vers nosaltres.

DSC00032.JPG

Per exemple aquesta fotografia que vàrem fer en la sortida del zoo durant la Castanyada , quines relacions socials representen? Observem la foto i mirem si som capaços de veure quines relacions es produeixen.


Què s'entén per ètica ? Quines classes d'ètica trobem avui? Quines podríem dir que són ortodoxes i quines escapen per ser heterodoxes ?

Què és l'hedonisme ètic ?

Què s'entén per estètica?Què és l'estètica avui en dia? Quins són els seus camins ? Què és la política? Quines són les polítiques alternatives? Què s'entén per religió? Què és i quina funció fa la religió socialment? Què és l'anarquisme llibertari que proposa Onfray ?La proposta és treballar per grups i enviar segons el tema que us ha tocat l'article en format de wiki (estructurat a continuació )